en_GBru_RU

more_then_200În decurs de două săptămâini numărul acestor incidente au crescut considerabil. În ajutorul specialiştilor de la ÎM „Apă-Canal Chişinău” (ACC) au aplelatt mai mult de 200 de consumatori ai capitaleiîn legătură cu îngheţarea conductelor de apă şi a contoarelor din cauza îngheţurilor.

Necătând la recomandările şi avertizările făcute, doar în două săptămâini numărul acestor cazuri au crescut semnificativ.

 

Furnizorul de apă chiamă consumatorii să eie măsuri pentru protejarea şi asigurarea integrităţii fizice a sondei cu contorul de apă, verificarea dacă nu îngheaţă subsolurile caselor locative. Recomandarea de a respecta normele în construcţie de pozare şi exploatare a conductelor, dar şi termoizolarea corectă a contoarelor de apă rece.Totodată, furnizorul le reaminteşte şi gestionarilor despre termoizolarea regulamentară a gurilor de acces la revizii, la reţelele interioare de canalizare.

 

Pentru a evita avariile, precum şi cheltuielile inutile, furnizorul de apă recomandă consumatorilor să izoleze branşamentele şi apometrele cu materiale speciale şi să lase liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. De asemenea, capacul de acces care închide căminul trebuie să fie ermetizat.

 

„Apă-Canal Chişinău” spune că dacă aceste condiţii nu vor fi respectate şi instalaţiile vor îngheţa, în consecinţă va fi sistată furnizarea serviciilor de alimentare cu apă. Potrivit legislaţiei, consumatorii sunt obligaţi să asigure izolarea termică a locurilor de amplasare a instalaţiilor pentru a nu admite îngheţarea contoarelor montate.

 

Instalarea sistemei de evidenţă BALANS permite acumularea informaţiei despre consumul zilnic sau la fiecare oră a apei, controlul temperaturii şi instalarea radiomodulului şi semnalarea când temperatura se apropie de zero grade.

 

Mai detaliat despre posibilităţile sistemei de evidenţă pe site-ul www.djv-com.org

 

Mai mult de 200 de cazuri de îngheţ a conductelor de apă şi a contoarelor au fost fixate în capitala Moldovei