en_GBru_RU

Atunci când nu există bani pentru modernizarea rețelelor de distribuție, dar există mari pierderi de resurse energetice, transformăm pierderile în bani vii.

Primirea unei subvenții pentru reducerea emisiilor de CO2 – include plata pentru instalarea unui sistem de evidenţă BALANCE. Linkuri de referinţă la calculul reducerii pierderilor în rețelele de distribuție gaz, electricitate, şi căldură.

 

Investim în reducerea pierderilor. Un contract de servicii energetice este o formă de contract care vizează economisirea costurilor de exploatare prin creșterea eficienței energetice. Costurile investitorului sunt rambursate în detrimentul economiilor, după introducerea tehnologiilor de economisire a energiei.

 

Volumul anual al pierderilor de apă la Chișinău este de circa 33 milioane m3. Să presupunem că în rețelele magistrale s-au pierdut 11 milioane m3. Segmentarea retelei magistrale pentru segmente de 400-600 de secţiuni, adica pentru 20-30 obiecte / case pe segment si echipamente de segmente cu contoare şi sistem BALANCE, va permite identificarea si localizarea, pe baza analizei datelor de consum pe orarul de noapte, a scurgerilor permanente latente care nu ajung la suprafaţă . Acest lucru va elimina jumătate din pierderi, sau aproximativ 5 milioane de m3, a se vedea raportul.

 

Pentru a reduce a doua jumătate a pierderilor principale de 5 milioane m3, este necesar să echipăm toți contoarele obscene cu ieșire pulsată și sistemul de evidenţă BALANCE. Pe baza analizei dezechilibrului și a analizei sistemului BALANCE, este posibil să se identifice toate conexiunile neautorizate, precum și dispozitivele de măsurare comune defecte.

 

Utilizarea sistemului de evidenţă BALANCE pentru monitorizarea on-line a 30 (15) de minute de echilibru pe rețelele de distribuție la dispozitivele de măsurare generale, precum și monitorizarea presiunii apei și prezența tensiunii pe motoarele pompelor în timp real, permite de multe ori reducerea timpului de răspuns la situații de urgență, localizarea accidentului și reducerea pierderilor pe rețelele magistrale cu încă 10 milioane de m3.

 

Aparatajul sistemului de evidenţă BALANCE va permite să încheie contracte directe cu consumatorii, să reducă cantitatea de apă nealocată pe rețelele de interior prin detectarea conexiunilor neautorizate, să detecteze scurgeri, să identifice aparatele defectuoase și contoarele care au fost supuse interferențelor. Acest lucru va reduce pierderile în rețelele publice cu încă 10 milioane m3.

 

Măsurile de mai sus dau avantaje suplimentare utilității la apă:

– este rezervată capacitatea pentru conectarea noilor clădiri; conectarea consumatorilor suplimentari fără costuri suplimentare de capital;

– cantitatea vândută consumatorilor este în creștere.

 

Sistemul de evidenţă BALANCE permite, în mod similar, electricității să introducă tarife temporare pentru apă. Introducerea tarifelor provizirii zi/noapte/ore de vârf reduce presiunea în rețelele de distribuție din cauza consumului mai uniform de apă pe oră, ceea ce înseamnă că a) pentru a reduce numărul de accidente din cauza reducerii presiunii maxime în rețeaua de distribuție, b) reducerea scurgerilor care este proporțională cu presiunea, c) la aceeași rată medie va crește profitul, căci 25-35% din costul apei este energie electrică, iar consumul său în timpul orelor de vârf va scădea aproximativ în jumătate, ceea ce înseamnă că vă puteți aștepta la o reducere de 5-7% din cost.

 

Următorul pas este de a menține presiunea minimă admisă pe rețeaua de distribuție. Acest lucru a permis reducerea volumului mediu al apei cu 5,8%, iar volumul de noapte cu 15% în rețelele firmei braziliene Prolagos. Tehnologia utilizează date despre timp, vreme și consum pentru a regla presiunea apei în funcție de cerere (MI2018-3p8). Acest lucru reduce rata de accidentare a rețelelor și, de asemenea, economisește energie prin reducerea puterii pompelor.

 

 

Cele mai multe sisteme de evidenţă se concentrează pe funcționarea citirii contorului – o declarație de cont. Atenția la funcționarea rețelelor aproape nu este acordată. În același timp, BALANCE se răscumpără prin reducerea pierderilor, detectarea scurgerilor nu numai la consumator, ci și în rețeaua comună de locuințe și reţelelor magistrale. Localizarea pierderilor, detectarea rapidă a pierderilor și accidentelor, analiza detectării scurgerilor, legături neautorizate și contoare necorespunzătoare – este rezultatul activității sistemului de evidenţă BALANCE.

 

BALANCE acordă multă atenție lucrului cu accidente și cu harta. Prin activarea filtrelor de alarmă, numai obiectele și apartamentele din lista de obiecte și din lista de apartamente rămân în care acest accident este prezent și numai aceste obiecte sunt afișate pe hartă. De exemplu, filtrul de consum zero va lăsa numai obiectele și apartamentele cu consum zero, atât în tabel, cât și pe hartă.

 

Sistemul de evidenţă BALANCE, din cauza că ia în considerare și alte resurse energetice – de exemplu gazele, permite producerea unei analize încrucișate a resurselor energetice consumate. De exemplu, există consum de gaze, dar nu există nici un consum de apă, sau consumul este foarte scăzut. Verificarea manuală este un proces foarte laborios, deoarece există zeci de mii de apartamente cu consum zero. Filtrul  de analiză încrucişată va lăsa numai apartamente în cazul în care există o astfel de discrepanță.

 

Mai multe detalii despre sistemul de evidenţă BALANCE pe site-ul www.djv-com.org.

 

Versiunea pdf