en_GBru_RU

Ministerul Construcțiilor intenționează să facă instalarea obligatorie a contoarelor cu evidenţă de la distanță. Instalarea în locuințe a contoarelor cu funcție de transmitere la distanță a indicațiilor se propune a fi obligatorie anul viitor. Acest lucru va permite să se facă ordine în sfera plăților pentru utilități, deoarece informațiile despre resursele consumate vor merge automat la centrele de colectare a datelor. Inovația atinge clădirile după reparații majore și clădiri noi, rezultă din documentele Ministerului Construcțiilor, cu care sa familiarizat Izvestia.

De la începutul anului viitor, departamentele relevante vor începe să elaboreze amendamente la documentele de reglementare care vor permite implementarea acestei inițiative.

Modificările vor intra în vigoare nu mai devreme de 1 iulie 2019, rezultă din proiectul “foaie de parcurs” pentru proiectul “Smart City”, programul “Economia digitală a Federației Ruse”.

 

Discuția despre proiectul de “foaie de parcurs” se desfășoară săptămâna aceasta în cadrul grupului de lucru pentru dezvoltarea serviciilor de locuințe și comunale al consiliului de experți din cadrul Guvernului Federației Ruse, a declarat pentru Izvestia unul dintre participanții grupului de lucru.

 

În al doilea trimestru al anului 2019, se vor aduce modificări legislației Federației Ruse care prevede lucrările obligatorii de instalare a contoarelor pentru resursele de combustibil și energie, utilități și servicii cu funcția de transmitere la distanță a indicațiilor la punerea în funcțiune a unor case noi, așa cum se indică în textul documentului. Același lucru este valabil și pentru clădirile cu apartamente incluse în programele de revizie.

 

Condițiile de introducere pe scară largă a acestor dispozitive de evidenţă sunt planificate a fi create până la sfârșitul anului 2019.

 

Se așteaptă ca, până la sfârșitul anului 2021, aceste sisteme să utilizeze 100% dintre noii consumatori în clădiri noi și jumătate dintre locuitorii care au înlocuit contoarele în 2020-2021 în timpul reviziei.

 

Unul dintre inițiatorii instalării a contoarelor inteligente – primul vicepreședinte al comitetului dumei privind politica de locuințe și de locuințe și servicii comunale Alexander Sidyakin zice că mulți proprietari de apartamente de multe ori destorsionează datele contoarelor, “introduci magneți, filme, rotesc contoru în direcția opusă” pentru a plăti mai puțin. Ca urmare, costurile sunt suportate de alți locatari.

 

După instalarea sistemului inteligent, cetățeanul va începe să economisească, deoarece nu va putea să fure resursele nici el, nici vecinii săi în casă – toate informațiile vor fi văzute de operatorul din centrul de colectare a datelor.

 

Care este sensul sistemului? Fiecare contor are un cap electronic, un fel de “creier” care transmite datele în limata a 4-6 km în regim online. Dacă întreaga casă este conectată la un astfel de sistem, furtul este imposibil, deoarece orice modificare va fi înregistrată “, explică Alexandru Sidyakin pentru Izvestia.

 

În prezent, legislația are deja măsuri care permit subiecților din Federația Rusă să instaleze astfel de contoare în timpul reviziei caselor. În plus, Codul Locuințelor permite, cu ajutorul dispozitivelor “inteligente”, să se calculeze costul nevoilor comune ale casei – curățarea scărilor, lifturilor, șlepurilor de gunoi, udarea florilor din bloc și așa mai departe.

 

Deja în al doilea trimestru al anului 2018, ministerele de profil ar trebui să trimită un raport Guvernului cu privire la propunerile de instalare obligatorie a unor astfel de locuințe comune și a contoarelor individuale de evidenţă a resurselor energetice în clădirile cu multe apartamente. Instrucțiunea corespunzătoare este stabilită prin ordinul guvernamental din 19 aprilie 2018, cu care Izvestia sa familiarizat.

 

Alexander Sidyakin spune că în acest caz este necesar să se ia în considerare nu doar resursele energetice (lumină și căldură), ci și toate sistemele care servesc casa.Directorul executiv al parteneriatului non-profit “Locuințe și servicii comunale” Svetlana Razvorotneva consideră că introducerea contoarelor inteligente este singura modalitate de a restabili ordinea în domeniul plăților pentru utilități.

 

Avem nevoie de sancțiuni mai stricte pentru neplata resurselor, pentru refuzul de a instala aceste contoare. Acum, astfel de sisteme intelectuale sunt foarte rare doar pentru că ele reprezintă o parte din proprietatea comună și pentru instalarea lor aveți nevoie de o decizie a adunării generale, cel puțin două treimi din voturile proprietarilor “, a comentat Svetlana Razvorotneva.

 

Potrivit lui Alexander Sidyakin, pentru a obține economii reale atunci când plătesc pentru resursele comunale, numai instalarea de contoare inteligente nu este suficientă. În casă, este necesar să se excludă curenții, să se izoleze fațada cu materiale eficiente din punct de vedere energetic, să se instaleze noduri de control meteorologic – așa-numitele “meteorologi”, care, în funcție de temperatura aerului pe stradă, reglează furnizarea de căldură în casă și așa mai departe.

 

Deputatul a menționat că în casele cu cea mai mare clasă de eficiență energetică (A), economiile pentru plăți pentru locuințe și servicii comunale pot porni de la 40%, sinicostul contorului se va răscumpăra în 6-9 luni.

 

Citiți de asemenea

BALANCE în proiectele de îmbunătățire eficiența energetică a clădirilor

 

Versiunea PDF