en_GBru_RU

evidence_hot_1Pentru ce să vă cheltuiţi pentru aparatajul de evidenţă a căldurii în apartament? Doar coastă bani!

Cercetările efectuate în Marea Britanie în Russia de asemeneea statisticile ÎM TERMOCOM arată că locuitprii ce au instalat aparatajul de evidenţă a căldurii în apartament micşorează facturile la încălzire cu 40 – 50%. Şi acestea nu sunt făcute în tetrementul comfortului termic. De exemplu ziua când plecaţi de acasă temperatura poate fi micşorată, noaptea de asemenea este recomandat de a micşora temperatura. Întreţinerea uşilor şi ferestrelor din apartament şi din bloc în stare bună, tot duce la reducerea de pierderi a căldurii.

Cînd consumatorul achită consumul real de căldură, îi apare stimulul utilizare raţională a căldurii. Apare dorinţa de izolare a pereţilor, schimbul ferestrelor, iar temperatura în cameră să fie menţinută cu ajutorul unui dispozitiv de regulare a temperaturii automat sau mecanic.

 

evidence_hot_2La familiile social vulnerabile apare posibilitatea de a economisi şi de a nu acumula datorii şi de a nu rămâne fără căldură în apartament şi mai apoi poate şi fără apartament. În aşa fel reducerea temperaturii în apartament la doar 1°C – reduc cheltuielile pe căldură de la 6% la 12%. Pe diagramă este afişată statistica oraşului Boston (SUA), unde reducerea temperaturii cu 4’C (8F) a permis economisirea a 34% pe facturile la caldură.

De asemenea se rezolvă şi problema bateriilor reci sau repartajarea inegală a temperaturii între apartamentele de la primele etaje cu acelea de la etajele superioare (încălzirea subsolului) sau acelea de la etajele superioare cu acelea de la primele etaje (încălzire etaj tehnic). Prin evidenţa căldurii în apartament şi consumului exagerat vor veni şi facturi usturătoare ce va forţa locatarii să reguleze consumul de căldură. La proiectarea sistemelor inginereşti de încălzire stă la bază consumul raţional şi nu acel necontrolat.

La ce a ajuns tehnica!

Dacă aveţi încălzire orizontală şi compania de construcţii au economisit pe contoarele termice, dvs. puteţi să le instalaşi de sinestătător. Locatarii pricepuţi din Moldova, Azebaijan, Russiaşi alte ţări CSI, din cauza finanţelor mici (cel mai disponibil contor termic coastă 100 euro, iar verificarea lui odată la 5 ani aproximativ 35 euro), instalează în loc de contor termic un contor simplu de apă caldă. La primirea facturii pe casă, ei impart suma proportional cu toate apartamentele.

Care sunt avantajele?

Consumătorul achită facturile pentru consumul real a căldurii.

Dacă dvs. consumaţi puţin aveţi toate şansele să micşoraţi plata pentru căldură.

Cine încălzesc în plus şi extensiile sau loggiile vor achita corect.

Distribuţia optimă va permite ridicarea temperaturii în apartamente şi camere.

Cum este posibil să reglementeze consumul de energie termică?

Pentru aceasta sunt folosite valve mecanice sau termoregulatoare automate instalate pe dispozitivele de încălzire. Izolarea dispozitivelor pentru micşorarea căldurii, dacă aveşi instalat pentru evidenţa căldurii contor obişnuit, nu se poate!

Se poate de instalat sistema de evidenţă nu pe toată casa ci doar unor locatari?

Trebuie de instalat sistema de evidenţă a căldurii pe toată casa. Se poate de instala atât contoare simple cât şi contoare termice.

 

evidence_hot_3Să calculăm diferenţa la achitare dintre contorul obişnuit şi contorului termic.

Pentru exemplu vom lua 4 consumaori ce consumă aceeaşi cantitate de căldură, dar în regimuri diferite: de la 60’C la intrare şi 55’C la ieşire, de la 60’C la intrare şi 20’C la ieşire, consumânt în 24 de ore de la 16 cuburi de căldură până la 2 cuburi. Coeficientul (k) consideră scăderea emiterii de căldură a dispozitivului de încălzire la scăderea temperaturii în calorifere. Costul unei Gkal egală cu 1 leu vom calcula suma de achitare a fiecărui consumator cu contor termic. Asta va fi de la 88 până la 37,8 lei. În cazul calcului după metri cubi vom avea de la 144 lei până la 18 lei. Precum vedem consumatorul cu consum mare care nu şi-a pus scopul să economisească va achita aproximativ cu 60% mai mult decât suma standartă, în acelaşi timp consumatorul cu consum mediu aproximativ va achita aceeaşi sumă.

 

evidence_hot_4Consumatorul care s-a străduit să economisească – de obicei sunt locuitorii social vulnerabili, vor achita aproximativ jumate din consumul termic (vezi App.3 и App.4). Aceasta va permite prin metoda de calcul după metri cubi să achităm cât consumăm, diferenţa va fi achitată de consumatorii care nu îşi pun scopul să economisească.

Statistica de şase ani de consum a energiei termice a 206 de apartamente în casa de pe str. Sulac 4 ce deţine sistema de evidenţă a căldurii BALANS a arătat scăderea medie de temperatură 5,4 ‘C, coeficientul de trecere de la metri cubi la Gcal a fost de 1m3 = 5,4 Gcal.

Din diagrama de distribuire a consumului de la diferenţa de temperatură se vede că aproximativ 30% de consum sunt înscrise în 15% faţă de temperatura medie, încă 30% la trecerea de contabilizare după m3 vor economisi, la ei diferenşa de temperatură e mai mare de 6,2 ‘C şi încă 40% au diferenţă de temperatură mai puţin de 4,6 ‘C, aceşti locatari vor plăti în plus pentru cei care economisec.

 

evidence_hot_5Firma DJV-COM propune echiparea cu dispozitive de evidenţă a energiei termice a apartamentelor în casele cu multe etaje. Instalarea sistemei BALANS permite să analizeze consumul până la trei contoare de apă cu un singur radiomodul. Asta înseamnă că datele de consum pe apă rece, apă caldă şi energie termică voi puteţi să le vedeşi pe Internet, să comparaţi consumul de apă şi căldură cu consumul meiu pe casă, să verificaţi dacă economisiţi la consumul resurselor energetice sau aveşi supra consum, de a primi prognoza de consum până la sfârşitul lunei, de asemenea să primiţi înştiinşare referitor la scurgerilede apă caldă şi rece.

Instalarea unui contor simplu de evidenţă a apei coastă aproximativ 300 – 400 lei, instalarea radiomodulului la trei intrări aproximativ 900 – 990 lei, deasemenea pe casă va fi necesar un concentrator.

Despre evidenţa căldurii pentru sistemele verticale puteţi să citiţi în articolul «Квартирный учет тепла».

Mai multă informaţie despre evidenţa căldurii, apei, electricităţii şi gazelor pe site-ul www.djv-com.org

 

Evidenţa căldurii în apartament „BALANS”