en_GBru_RU

Aproximativ 47 de agenți economici din Chișinău deversează apele uzate în sistemul de canalizare. “Zeci de agenți economici din capitală aruncă apele uzate în sistemul de canalizare, în care concentrația maximă admisibilă de substanțe nocive este depășită semnificativ.”

Această concluzie a fost conținută într-un raport privind cauzele mirosului neplăcut care provine din facilitățile de tratament, care a fost prezentat la 31 august 2020, la o ședință a Consiliului municipal Chișinău, la cererea consilierului PL Veronica Herţa, transmite unimedia.info.

 

În prezent, aproximativ 47 de agenți economici mari deversează apele uzate în sistemul de canalizare municipal, deoarece nu au propriile stații de pretratare. Această situație contribuie la apariția mirosului din instalațiile de tratament.

Viceprimarul Ilie Ceban a anunțat acest lucru ieri la o ședință a Consiliului municipal.

 

În același timp, potrivit viceprimarului, Apa Canal Chișinău nu folosește toate pârghiile de care dispun pentru a judeca agenții economici care încalcă legea.

 

Agenții economici nu deversează apele uzate în timpul zilei când se prelevează probe, ci seara târziu sau dimineața devreme când echipele mobile nu sunt la fața locului. Directorul Apa Canal Chișinău va crea grupuri mobile, va identifica adresele cu risc, există o listă cu cel puțin 47 de agenți economici mari care deversează apele uzate. În următoarele 60 de zile, vor fi efectuate verificări neanunțate la aceste adrese. Au fost deja identificați agenți economici care depășesc limitele admise de 10 ori. Trebuie să trimită notificări, altfel vor fi deconectate de la sistemul public de canalizare ”, a spus Ion Ceban.

 

Situația este monitorizată constant și nu vom permite încălcările, mai ales că s-a constatat că managementul ineficient și lipsa acțiunilor prompte pentru eliminarea acestei probleme sunt principalii factori care au condus la reapariția unui miros neplăcut la Chișinău”, a declarat primarul Ion Ceban.

 

Senzorul pentru monitorizarea calității apei vă permite să monitorizați nivelul de duritate a apei – prezența sărurilor de calciu și magneziu în apele uzate.

 

Calitatea apei este ciclică, cu cicluri zilnice, săptămânale și sezoniere. Din acest motiv, controlăm profilurile orare ale concentrației de sare – care împiedică agenții economici să deverseze apele uzate atât seara târziu, cât și dimineața devreme, sau în orice alt moment, iar grupurile mobile nu trebuie să se afle pe teritoriul întreprinderii.

 

Datorită sistemului de control automat BALANCE, este posibil să se obțină informații despre calitatea apei pentru fiecare obiect echipat cu un senzor și module radio D100FC, iar numărul de obiecte de monitorizare este nelimitat. Sistemul este aplicabil pentru monitorizarea pe tot parcursul anului și este convenabil, deoarece nu este nevoie să le vizitați pentru a prelua informații de pe toate obiectele.

 

Curentul consumat de modulul radio este nesemnificativ, iar o baterie cu litiu de dimensiunea A durează până la șase ani de funcționare autonomă.

 

Este posibil să conectați senzori suplimentari: de exemplu, temperatura și conținutul de substanțe organice volatile în aer.

 

DJV-COM oferă echipamente și platforme software BALANCE și caută părți interesate pentru cooperare.

 

Aplicația mobilă BALANCE poate fi descărcată de aici.

 

Mai multe detalii pe site-ul www.djv-com.org și vom fi bucuroși să auzim recomandările și dorințele dvs. la office@djv-com.net.

 

Versiunea PDF