en_GBru_RU

Acolo unde albinele zboară, unde apicultorii își caută noul cuib este întotdeauna o preocupare de primăvară. Dar în stupină, unde sunt instalați stupi cu senzori electronici, nu va trebui să îi ajungeți pe fugari.

De obicei, se aude un zumzet aleatoriu din stup. Se compune din sunete de diferite frecvențe – de la 100 la 600 Hz. În perioada de roire, puterea și tonul zumzetului se schimbă dramatic. Zumzetul devine monoton și concentrat – gama sa de frecvență este de 200-280 Hz. Unul dintre canalele senzorilor este reglat la acestea, care înregistrează profilurile frecvențelor active și le transmite serverului, ceea ce permite apicultorului să analizeze începutul roirii de albine.

 

Rentabilitatea fermelor apicole depinde de eficiența coloniilor de albine în timpul recoltării mierii. Daunele economice mari sunt cauzate de roiuri necontrolate. Senzorul dezvoltat nu necesită demontarea constantă a stupilor și intervenția în viața coloniei de albine.

Citirea instrumentelor care măsoară valoarea absolută a intensității zgomotului nu oferă informații de încredere. Raportul de intensitate al celor două semnale de zgomot în bandă îngustă trebuie evaluat. Este demonstrat că starea activă a coloniei de albine (dezvoltarea primăverii, colectarea mierii) se caracterizează prin intensitatea maximă a componentelor spectrale în banda de frecvență 260 … 320 Hz – canal 2.

 

Cu o scădere a activității (roire, boală, absența unei regine), maximul spectrului se deplasează în regiunea 210 … 250 Hz – canal 1. După ce s-a stabilit în care dintre intervalele indicate intensitatea zgomotului este mai mare, se poate judeca starea albinelor.

 

Senzorul propus pentru diagnosticare acustică, care funcționează pe acest principiu, este echipat cu două canale de înregistrare: 210 … 250 Hz – canalul 1 și 260 … 320 Hz – canalul 2.

 

În cazul unei stări care nu funcționează în colonia de albine, asociată, de exemplu, cu roiuri, lipsa de spațiu pentru puietul sau supraîncărcarea cuibului cu miere, se observă o valoare crescută a semnalului la 210 … 250 Hz – canal 1 comparativ cu nivelul semnalului la 260 … 320 Hz – canal 2, ceea ce înseamnă că albinele inactive se acumulează în stup și colonia de albine va intra în stadiul de roi în zilele următoare.

 

În cazul analizei relației familiei cu albina regină plantată, se acceptă 210 … 250 Hz – canal 1 sau respins 260 … 320 Hz – canal 2.

 

Starea albinelor iernante este satisfăcătoare – calmă, dacă 210 … 250 Hz – canal 1, sau rău – excitată 260 … 320 Hz – canal 2.

 

Cel de-al treilea canal de înregistrare servește la confirmarea deplasării spectrului de frecvență pe partea inferioară – confirmarea canalului 1 sau partea superioară – confirmarea canalului 2.

 

Dispozitivul este alimentat de trei baterii AA. Consumul curent nu depășește 2mA, iar bateriile noi sunt suficiente pentru două-trei luni de funcționare.

 

Este posibil să conectați senzori suplimentari pentru temperatură, umiditate și conținut de MOV (materie organică volatilă).

 

Pentru a verifica starea coloniei de albine, microfonul dispozitivului este plasat pe o pânză care acoperă ramele cu albine. O pernă este plasată deasupra pentru a amortiza zgomotul exterior. Diagnosticul în modul „albină regină” se realizează după ce albina regină este plasată în stup în „cușca Titov”. După aproximativ o jumătate de oră, puteți solicita date de la modulul radio pentru a stabili dacă au fost primite de albine.

 

Datorită sistemului automatizat de control, este posibilă obținerea de informații sonore pentru fiecare familie echipată cu controlere stup, iar numărul de familii poate fi nelimitat. Sistemul este aplicabil monitorizării albinelor pe tot parcursul anului în funcție de spectrul sonor și este convenabil, deoarece nu este necesară deranjarea microclimatului cuibului pentru a colecta informații sonore de la toţi stupii.

 

DJV-COM oferă echipament și platforma software BALANCE și caută, de asemenea, părțile interesate pentru cooperare.

 

Aplicația mobilă BALANCE poate fi descărcată aici:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.djv.balance

 

Mai multe detalii pe site-ul www.djv-com.org și vom fi bucuroși să auzim recomandările și dorințele dvs. la adresa office@djv-com.net.