en_GBru_RU

Conform previziunilor Agenției Internaționale pentru Energie, cererea mondială de energie electrică în perioada 2015-2040 va crește cu 70%. Patru tendințe principale reflectă aceste schimbări: trecerea la surse regenerabile de energie, descentralizarea producției de energie electrică, concentrarea pe eficiența energetică a clădirilor și a infrastructurii urbane, stăpânirea celor mai noi tehnologii Internet de lucruri.

Lumea devine digitală, tranziția dintre realitatea fizică și virtuală dispare. Toate aceste posibilități uimitoare sunt însoțite de un efect secundar – omenirea consumă tot mai multă energie electrică. Industria globală a producției și distribuției de energie se schimbă.

 

Volumele producției de cărbune și gaze sunt în scădere în întreaga lume. Zece ani la rând, producția de energie solară este în creştere. În anul 2016, în conformitate cu compania analitică IHS Markit, volumul de energie electrică furnizat de panourile fotovoltaice a crescut cu 34%, cu un an mai devreme, creșterea a fost de 32%.

 

Raportul Bloomberg New Energy Finance spune că costul producerii de energie electrică prin panouri solare în Germania, Australia, Statele Unite, Spania și Italia este deja la nivel cu cărbunele. Până în 2040, costul va scădea cu încă 66%. Deja în 2021, soarele va fi o sursă de energie mai ieftină decât cărbunele în țări precum India, Mexic, Marea Britanie și Brazilia. În 2030, jumătate din toate capacitățile noi de energie vor utiliza energia solară.

 

Creșterea activă a pieței consumului de energie duce la descentralizarea industriei. Anterior, principalele generatoare de energie erau corporații mari și întreprinderi de stat. Acum, cetățenii obișnuiți și companiile private instalează panouri solare și generatoare eoliene pe acoperișurile clădirilor rezidențiale și clădirilor de birouri. Conform aceleiași previziuni Bloomberg, până în 2040, panourile solare de pe acoperișuri vor genera 24% din toată energia electrică din Australia, 20% în Brazilia, 15% în Germania, 12% în Japonia, 5% în India și SUA.

 

Pe de altă parte, sunt clădiri care consumă o cantitate excesivă de energie, întrecând indicatorul transportului și industrie. Potrivit Departamentului de Energie al SUA, aceste instalații generează 40% din cantitatea totală de emisii de dioxid de carbon. Soluția la această problemă este trecerea la tehnologii eficiente din punct de vedere energetic. Clădirile certificate ca “verzi” aruncă cu 34% mai puțin dioxid de carbon, consumă cu 25% mai puțină energie, 11% apă. Multe state se luptă să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

 

smart_future_enery

 

Rețea electrică sensibilă

 

Trei dintre tendințele de mai sus generează a patra – cererea pentru Internetul industrial al lucrurilor (IIoT). Scăderea costului generării energiei solare, creșterea cererii pentru aceasta și descentralizarea producției de energie electrică necesită noi abordări ale rețelelor de distribuție. Rețelele inteligente vă permit să deconectați consumatorii în momentele în care aceștia pot să-și poată furniza singuri energia, să ia surplusul de energie pe care îl generează, să plătească înainte, să o redistribuie și așa mai departe. Acest lucru nu se poate realiza pe rețele vechi “analogice”, numai pe cele digitale echipate cu senzori, întrerupătoare și mijloace de monitorizare de la distanță.

 

Un curs privind eficiența energetică a fost luat de multe companii din întreaga lume – s-au angajat în digitizarea infrastructurii și transformarea clădirilor în clădiri “inteligente”. (building energy management systems — BEMS) sunt foarte solicitate. Potrivit companiei Navigant Research, piața pentru astfel de soluții software analitice va ajunge la 11 miliarde de dolari până în 2024, în creștere anuală cu 18% din 2015.

 

Infrastructura clădirii devine inteligentă, reducând astfel consumul de energie, costurile de întreținere a clădirii, îmbunătățind controlul și gestionarea, îmbunătățind fiabilitatea și securitatea. Imobilul, atunci când utilizează IIoT, devine un obiect valoros.

 

Utilizarea sistemului de evidenţă BALANCE vă permite să efectuați o evidenţă cuprinzătoare pe Internet a tuturor tipurilor de resurse energetice: energie electrică, apă, căldură și gaze. Evidenţa obișnuită instrumentală, fără monitorizarea soldurilor zilnice și orare, nu oferă rezultate bune la colectarea manuală a datelor.

 

Versiunea pdf