en_GBru_RU

Duminică, 21.05.2023, s-a întâmplat un lucru fără precedent: de la 11:00 la 17:00 în Germania, Austria, Franța, Norvegia, Suedia, Finlanda și Țările Baltice timp de șase ore, prețul unui megawat-oră a fost minus 41 de cenți.

Ceea ce s-a întâmplat, la prima vedere, este frumos și reflectă progresul către un viitor luminos, fără carbon. Costul energiei electrice s-a prăbușit sub zero din cauza supraproducției din surse alternative, și anume turbinele eoliene și centralele solare.

 

Electricitatea nu poate fi stivuită, pompată în depozite subterane sau turnată într-un rezervor metalic. Există stații de stocare cu pompare pentru stocarea energiei și atenuarea supratensiunilor de sarcină pe rețele, dar numărul acestora este foarte mic. O alternativă este utilizarea bateriilor de vehicule electrice, inclusiv a celor care și-au epuizat resursele, pentru a netezi vârfurile supraproducției de energie electrică.

 

Profitând de o combinație fericită de condiții meteorologice, proprietarii privați ai stațiilor de energie regenerabilă au pornit comutatorul la maximum, raportând cu bucurie producția record. Problema este că și posturile tradiționale vor să facă profit. Prin urmare, duminică a existat un exces de capacitate în rețelele electrice ale Uniunii Europene, care trebuia pus de urgență undeva. Chiar dacă este în pierdere, altfel defectarea în masă a rețelelor de distribuție nu poate fi evitată.

 

Cazul descris arată necesitatea reglării centralizate a rețelelor de energie, nu numai în cazurile de supraîncărcare a rețelei în orele de vârf, ci și în cazul supraproducției de energie electrică. Într-o rețea în care există o mulțime de companii private de generare, acest lucru este deosebit de adevărat. În caz contrar, surplusul de energie electrică generat

duce la pierderi directe. La început, acestea vor fi suportate de producătorii de energie electrică, iar apoi de consumatorii finali. După cum spune vechea vorbă, dacă ți se oferă ceva gratis, atunci ai fost deja jefuit.

Consumator ideal pentru centralele hidrotermale și nucleare

 

Vârful mediu este un factor pentru un consumator rezidențial de la 5 la 10.

Pentru a obține factorul de creastă minim, și deci revenirea maximă posibilă a puterii generate și pierderile minime în rețele, se folosește un invertor de rețea cu baterie în modul de control al consumului de curent (putere) din rețea. Când sarcina consumă mai puțin decât nivelul specificat, diferența se îndreaptă către încărcarea bateriei, când sarcina consumă mai mult decât nivelul specificat, diferența este amestecată în sarcina de la baterie. Deci, din partea rețelei, sarcina dvs. pare constantă.

 

Figura de mai sus prezintă un exemplu pentru un profil de consum de 24 de ore. Consumul mediu din rețea este de 2 unități, consumul minim de sarcină este de 1 unitate, consumul maxim de sarcină este de 6 unități.

 

Pentru rețelele care utilizează generarea din panouri eoliene și solare, profilul de consum este mai complex și trebuie stabilit de operatorul de rețea pe baza prognozei meteo pentru generarea eoliană și solară.

 

Sistemul de management al energiei Demand Response, cunoscut și sub numele de Ripple Control, este potrivit pentru această sarcină (vezi prezentarea pentru mai multe detalii). Când rețeaua este supraîncărcată, oprește sarcina secundară (mai puțin relevantă). Dar mai eficient este Sistemul de management al energiei Demand Response -2, cunoscut și sub numele de Ripple Control -2, care, atunci când generarea depășește cererea, pornește încărcarea bateriilor centralizate și locale la un cost minim de electricitate, iar când cererea depășește generarea, comută bateriile pentru a le amesteca energia în rețeaua electrică.

 

Aplicația mobilă BALANCE pentru Android și iOS

 

Mai multe despre BALANCE pe site-ul http://www.djv-com.org și vom fi bucuroși să auzim recomandări și sugestii din partea dumneavoastră la office@djv-com.net.

 

Versiunea PDF