en_GBru_RU

A început un nou sezon de încălzire, când cheltuielile pentru utilități deja considerabil sunt în creștere. Consumatorii industriali și interni de energie din Moldova sunt îngrijorați de aceleași probleme de la an la an: tarifele ridicate; procent semnificativ de pierderi de căldură, electricitate, apă și gaze naturale; o datorie de a plăti pentru aceste pierderi.

Și vor să plătească doar pentru energia consumată efectiv. Toate aceste întrebări se referă la tema eficienței energetice. Una dintre principalele modalități de economisire a resurselor energetice este introducerea sistemelor inteligente de măsurare care permit înregistrarea consumului de energie la distanță.

Conform Directivei europene privind eficiența energetică (Directiva 2012/27 / UE), începând cu 25 octombrie 2020, toate contoarele nou instalate trebuie să poată fi citite de la distanță. Vorbim despre case noi. Până la 1 ianuarie 2027, toate contoarele trebuie să fie echipate cu o funcție de citire la distanță. Adică va fi necesară înlocuirea contoarelor din vechiul fond de locuințe.

Parlamentul Moldovei a adoptat în august 2018 Legea privind eficiența energetică, care prevede punerea în aplicare a prevederilor Directivei 2012/27 / UE. Astfel, Republica Moldova, în conformitate cu legislația actuală, este obligată să introducă contoare de energie la distanță.

După cum a aflat „LP”, există mai multe companii în Moldova care promovează sisteme de măsurare la distanță pentru consumul de energie. În special, DJV-COM a dezvoltat sistemul Balance pentru măsurarea de la distanță și controlul consumului de gaze naturale, căldură, apă și electricitate, precum și un modul radio pentru transmisia de date fără fir de la dispozitive de măsurare. Informațiile sunt trimise prin Internet către un server central și sunt disponibile atât furnizorilor, cât și consumatorilor. Sistemul are auto-diagnosticare încorporată: controlul ruperii, scurtcircuitului, controlul domeniului de măsurare și al debitului. În cazul unei defecțiuni a dispozitivului, se transmite un semnal de alarmă.

Directorul DJV-COM, Veaceslav Dombrovschi, a declarat pentru LP: „Sistemul Balance a fost dezvoltat acum 14 ani. De sistem s-au interesat în Ucraina, unde au fost deja instalate aproximativ 5 mii de dispozitive ale sistemului Balance, în Rusia – peste 10 mii. În Moldova, am instalat aproape 60 de mii de dispozitive în clădiri noi, case private și în birourile persoanelor juridice. Dar aceasta este doar o mică parte din capacitățile noastre: facilitățile de producție existente ale DJV-COM ne permit să producem până la 20 de mii de module radio pe lună. ”

În prezent, în Moldova, compania DJV-COM lucrează în principal cu contoare de gaze naturale. Sistemul vă permite să echilibrați consumul de gaz în jurul casei în fiecare oră. Cumpărătorii dispozitivelor sunt de obicei companii de construcții. Inginerii DJV-COM au câștigat o experiență unică în fabricarea de echipamente pentru sisteme de măsurare la distanță. Dar operarea sistemului necesită anumite costuri de operare. De exemplu, trebuie să schimbați periodic bateria din modulul radio, să actualizați software-ul, să remediați defecțiunile, să plătiți salarii personalului de service. În etapa inițială, compania DJV-COM a fost de acord să își asume cheltuieli de exploatare prin investiții de milioane de lei. Dar cantitatea de echipamente instalate este în creștere și costurile de operare sunt în creștere.

Veaceslav Dombrovschi crede că este necesar să se schimbe abordarea. „Am aplicat la Moldovagaz și Chișinău-Gaz cu o propunere de a adopta sistemul de echilibru pentru serviciul lor în acele case în care este deja în funcțiune”, a spus el. – Conducerea acestor întreprinderi este interesată de utilizarea citirii la distanță a datelor contoarelor, dar în practică, din cauza absenței cheltuielilor pentru întreținerea sistemului de evidenţă în tarif, aproape nu se alocă bani pentru menținerea acestui sistem în stare de funcționare. Asociațiile de locuitori nu sunt gata să plătească (aproximativ 10 lei pe lună pe apartament) și nu au o cheltuială corespunzătoare. Dacă sistemul de balanță deja existent încetează să funcționeze (aproximativ 60 de mii de dispozitive de măsurare), atunci formal nu există cerere din partea Moldovagaz și Chișinău-Gaz, deoarece nu au existat costuri financiare din partea lor pentru sistemul de evidenţă. Pe de altă parte, conform legislației, mai devreme sau mai târziu li se va cere să introducă evidenţa la distanță. Este o fundătură? DJV-COM a solicitat Agenției Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) cu o cerere de legalizare a sistemului “BALANCE” – să includă în tarife costurile de operare pentru întreținerea sistemului și să transfere echipamentul în soldul rețelelor de distribuție corespunzătoare. De asemenea, au existat contestații către Ministerul Economiei și Primăria Chișinău cu cereri de asistență pentru soluționarea acestei probleme. Nu există încă un răspuns “…

DJV-COM încearcă să stabilească parteneriate cu rețelele de distribuție Premier Energy. Astăzi există asociații de rezidenți unde a fost deja instalat un sistem de măsurare la distanță a gazului și ar dori să poată măsura de la distanță consumul de energie electrică și apă. Din păcate, contoarele individuale instalate de Gas Natural Fenosa nu au un impuls de ieșire. În acest sens, Premier Energy va trebui să le schimbe.

Situația este similară pentru furnizorul de apă Apă-Canal: majoritatea consumatorilor casnici nu au un impuls de ieșire în contoare. Este logic că trebuie să instalați astfel de contoare care să vă permită să comutați astăzi sau mâine la transmisia de date la distanță.

Se pare că, în prezent, doar Chișinău-Gaz a înțeles că măsurarea la distanță este eficiență, rentabilitate și necesitate: în clădirile noi, gata de livrare, furnizorul de gaze prevede prezența unui sistem de măsurare la distanță.

Experții intervievați în timpul pregătirii acestei publicații remarcă faptul că citirea citirilor contoarelor de la distanță este, de fapt, parte a proiectului „oraș inteligent”, care este foarte relevant astăzi în țările europene. Trăim în secolul XXI. Din experiența europeană se știe că măsurarea la distanță oferă o reducere a consumului și a pierderilor de electricitate, căldură, gaz și apă. Economiile pentru fiecare apartament pot ajunge până la 40%, ceea ce înseamnă economii în toată țara în miliarde de lei pe an. Suntem doar norocoși că în Moldova există companii care și-au creat propriul produs inovator, orientat către condițiile locale și la un cost mult mai ieftin decât în ​​țările occidentale. Este păcat că la nivel de stat nu este în niciun caz posibil să se creeze condiții pentru introducerea masivă a sistemelor de măsurare la distanță pentru consumul de energie.

Sursa: logopres.md