en_GBru_RU

Începând cu luna iulie a anului viitor, legea privind „sistemul inteligent de contorizare a energiei electrice” (nr. 522-FZ din 27 decembrie 2018) va intra în stadiul „implementării active”.

În acest sens, apare o întrebare logică: în legătură cu noi, consumatorii de utilități publice, este o veste bună sau proastă?

 

În primul rând, „contoarele inteligente” ne aduc libertatea mult așteptată, iar acest lucru nu poate fi negat. Sistemul de contorizare inteligentă va transmite propriile date ale contorului.

 

Aceasta înseamnă că durerea de cap va deveni mai mică: nu va trebui să transmiteți datele contorului în fiecare lună la ora stabilită.

 

Cu toate acestea, libertatea completă este încă departe: această lege vizează doar introducerea „contoarelor inteligente”, pentru contabilizarea energiei electrice.

 

Prin urmare, datele contoarelor rămase vor trebui transmise „în mod vechi”.

 

În al doilea rând, indiscutabilul avantaj al legii este că obligația de a cumpăra și instala „contoare inteligente” nu revine rezidenților înșiși (așa cum se întâmplă de obicei), ci furnizorilor de energie electrică (care garantează furnizorii și organizațiile de rețea).

 

Începând cu 1 iulie 2020, furnizorii vor trebui să instaleze „contoare inteligente” pentru energie electrică pentru toți consumatorii (adică cetățeni și persoane juridice) – deoarece dispozitivele nu corespund normelor.

 

Începând cu 2022, legea prevede conectarea gratuită la sistemul de „contorizare inteligentă” a tuturor contoarelor de electricitate ale consumatorilor.

 

Dacă compania de energie nu îndeplinește această cerință, atunci începând cu 2023, consumatorii vor putea cere să plătească o amendă în favoarea lor (mărimea și procedura de plată a acesteia vor fi stabilite printr-un decret guvernamental separat).

 

Furnizorii vor fi, de asemenea, responsabili pentru calitatea „sistemului de contorizare inteligentă”: vor introduce o nouă bază în lege pentru a elibera consumatorii de tarifele de energie electrică – dacă sistemul nu funcționează corect din cauza defectării companiei.

 

Dar, în primul rând, dispoziția prevedea în lege că introducerea sistemului de contoare inteligente ar trebui să fie asigurată de către companiile de energie pe cheltuiala proprie ar trebui interpretată foarte restrictiv.

 

Cert este că legea permite furnizorilor de resurse să includă costurile asociate implementării acesteia în tarifele la energie electrică.

 

Și, deoarece, în mod evident, există o mulțime de cheltuieli, în viitorul apropiat aceasta va duce probabil la o creștere a facturilor la energie electrică. Prin urmare, este puțin probabil ca noi, consumatorii, să reușim să ne eliberăm complet de plata „contoarelor inteligente”.

 

Dar Un alt punct important. Odată cu introducerea „contoarelor inteligente” în lege, se modifică regulile pentru oprirea consumatorului de energie electrică în caz de neplată.

 

Furnizorul va trebui să avertizeze restricția iminentă nu în 10 zile lucrătoare (ca înainte), ci doar în 5.

 

După primirea unui avertisment, consumatorul va trebui să ia în mod independent măsuri pentru a-l limita (prin intermediul sistemului “inteligent”) sau pentru a oferi acces la camerele de locuit angajaților.

 

Dacă consumatorul nu reacționează în niciun fel, atunci compania însăși, prin accesul la distanță la sistem, va opri furnizarea de energie electrică către camera de zi.

 

După cum vedeți, „contoarele inteligente” sunt bune, dar nu fără trucurile lor.

 

Și ce zici de contoarele inteligente din Moldova?

 

Este păcat, dar Premier Energy (numit anterior Gas Natural Fenosa) instalează contoare electrice FĂRĂ „ieșire de impuls”, respectiv FĂRĂ conectare la sistemul de măsurare a energiei BALANCE. Aceasta nu respectă directiva UE „20-20-20”, care vizează economisirea resurselor energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. În consecință, rezidenții nu sunt privați doar de oportunitate chiar de a instala un sistem de contabilitate pe cheltuiala proprie, dar nu își pot permite să plătească la tarife diferențiate zi / noapte, ceea ce înseamnă că nu există posibilitatea de a economisi energie electrică și de a descărca rețelele de alimentare cu energie electrică, ceea ce duce la pierderi suplimentare în rețelele de electricitate, pe care le plătim pentru pierderile suntem cu tine.

 

Datorită faptului că modulul radio D100 al sistemului BALANCE acceptă până la șase contoare electrice cu o ieșire cu impuls, costul mediu al instalării unui sistem de contorizare la distanță este de aproximativ 16 Euro pe apartament.